0726277809

workout@trainingroom.ro

Program de fitness pentru sănătatea emoțională

by

Sănătatea emoțională este cea mai căutată stare a vremurilor

Foarte frecvent în ultima perioadă auzim termenul de “traumă” și ne gândim la el mai mult în termeni de experiențe mari, evidente și tulburătoare, cum ar fi: războiul, dezastrele naturale sau actele de violență, care pot duce la afecțiuni precum tulburarea de stres post-traumatic (PTSD). Cu toate acestea, psihologia modernă ne-a oferit o înțelegere mult mai bogată și mai nuanțată. Trauma nu este o listă statică de experiențe, ci, în schimb, este modul în care creierul nostru procesează – sau, mai exact, nu procesează – experiențele noastre de viață.

Etapa în care oamenii alegeau mișcarea pentru sculptura corporală ca fiind pe primul loc, a apus demult din punctul meu de vedere. Sănătatea emoțională este cea mai căutată stare a vremurilor. În mod normal, atunci când suntem stresați, corpul nostru trece printr-un proces fiziologic în care amenințarea – fie ea fizică sau mentală – este gestionată și corpul revine la homeostazie.

Atunci când acel sistem este copleșit, fie de o experiență foarte intensă, fie de acumularea a 1.000 de mici stresuri, aceasta este considerată traumă. Așadar, lucruri precum eșecul profesional, problemele de sănătate, starea de convalescență, despărțirea de partener sau divorțul, pierderea unei persoane dragi pot fi, de asemenea, profund traumatizante și pot lăsa cicatrici emoționale de lungă durată. Oamenii sunt conștienți de impactul unor astfel de evenimente asupra corpului nostru fizic și asupra sănătății noastre și de cele mai multe ori aleg mișcarea ca și mijloc de recuperare după astfel de perioade.

Schimbarea este cea mai frecventă constantă a vremurilor în care trăim, iar adaptarea noastră continuă și tot mai rapidă, ne face să devenim tot mai expuși la stres. Din ce în ce mai mulți oameni aleg să facă mișcare pentru starea de bine.

Ascultă-ți corpul, este mai deștept decât tine, însă dacă vrei să-ți vorbească, ar fi bine să te antrenezi mai mult

Corpul nostru vorbește. Este nevoie doar să-l ascultăm.

Acesta este motto-ul meu preferat atunci când mă refer la mișcare și încurajarea oamenilor de a face exerciții fizice.

În cariera mea de antrenor și în lucrul cu diferiți oameni, când am reușit să pricep mai bine nevoile lor, cunoscându-le mai bine istoria de viață, am reușit să mă apropii mai mult de ei, să-i înțeleg și în consecință am reușit să ating “butoanele” corecte care să-i ajute să-și atingă obiectivele fizice.

Oare de ce vedem adesea în săli sau afară oameni care fac sport într-un mod exagerat? Brusc vor să se antreneze pentru maratoane sau alte provocări.

Realitatea este că ei simt că aceste experiențe le-ar putea aduce vindecare sufletească. Având în vedere că 70% – 80% dintre adulți se confruntă cu un eveniment traumatic în timpul vieții lor, rolul unui antrenor personal este să poată înțelege modul în care să-i ajute pe acești oameni într-un mod care să nu le agraveze simptomele în funcție de perioada în care se află. Așadar, în astfel de situații, exercițiile și efortul fizic nu se planifică întâmplător. Pe prim-plan este dobândirea unei stări emoționale mai bune având drept unealtă magică exercițiul fizic.

Manifestări la nivel fizic ca o serie de simptome ca: lipsa energiei, dureri nedefinite în corp, somatizări diverse la nivel musculo-articular, dureri de cap, insomnie, anxietate, depresie, consum crescut al alcoolului și alimentelor, aceste situații pot reprezenta o barieră semnificativă în calea dorinței de a-și atinge obiectivele de sănătate și fitness.

Însă, dacă sunt făcute corect, atât antrenamentul de forță, cât și alte tipuri de exerciții fizice pot fi un adjuvant fenomenal la alte modalități de vindecare disponibile unei persoane, care trece printr-o perioadă mai puțin favorabilă în viață.

WhatsApp Image 2024 02 12 at 19.19.09 2

Articole similare

Cum ne încălzim corect pentru o cursă de ALERGARE DE REZISTENȚĂ

Cum ne încălzim corect pentru o cursă de ALERGARE DE REZISTENȚĂ

Având în vedere simplitatea și accesibilitatea sa, alergatul este o metodă de exercițiu extrem de populară — tot ce ai nevoie este o pereche de pantofi de alergare, niște îmbrăcăminte adecvată, un traseu de urmat și poți începe să faci mișcare. Vrei să menții o...

Șolduri puternice (strong core) înseamnă articulații sănătoase

Șolduri puternice (strong core) înseamnă articulații sănătoase

Sănătatea articulațiilor depinde de un bazin puternic Auzim constant că mișcarea este fundamentală pentru a trăi o viață sănătoasă, pentru performanța fizică, starea de bine, reducând, totodată, și riscul accidentărilor. Sănătatea articulațiilor a devenit mai...