Sănătatea articulațiilor depinde de un bazin puternic
Auzim constant că mișcarea este fundamentală pentru a trăi o viață sănătoasă, pentru performanța fizică, starea de bine, reducând, totodată, și riscul accidentărilor. Sănătatea articulațiilor a devenit mai importantă ca niciodată. În ultimii ani, am remarcat cum oamenii acuză, brusc, dureri musculare și articulare, într-un număr ce se află într-o continuă creștere.
Dureri de spate, dureri de genunchi, fasciită plantară, dureri de umeri și tot felul de alte dureri, au devenit la ordinea zilei, iar acestea provin adesea de la șolduri. Pentru că aici se află cea mai mare intersecție a grupelor musculare din corpul nostru și este puntea de legătură dintre partea superioară și cea inferioară a corpului uman.
Mușchii din jurul șoldurilor sunt cei care susțin trunchiul și pelvisul și fac legătura, prin intermediul coloanei vertebrale, cu partea superioară a corpului, creând o bază puternică din care să se miște membrele. Atunci când acești mușchi (în primul rând psoas, iliac și gluteus maximus) nu sunt în formă bună, nu avem o fundație puternică de care avem nevoie, înseamnă că alte părți ale corpului trebuie să preia slăbirea. Atunci când acești alți mușchi compensează prea mult, în curând pot rezulta leziuni de stres repetitiv sau inflamații și suprasolicitare. (Ulterior apar incapacitățile de a efectua mișcări zilnice fără apariția durerilor.)
Prin întărirea mușchilor din jurul șoldurilor, nu numai că se poate ușura riscul de accidentare, dar se va îmbunătăți și starea generală fizică sau performanțele fizice. Construirea mușchilor fesieri puternici cu întărirea și întinderea flexorilor șoldului, ne ajută să transferam forța prin partea superioară și inferioară a corpului, astfel încât să ne putem mișca mai bine și să fim mai puternici. Dacă avem șoldurile rigide, deci cu mai puțină mobilitate, poate face chiar și cele mai simple mișcări – cum ar fi mersul – să devină dureroase. Șoldurile rigide pot duce, de asemenea, la un pelvis înclinat, care afectează atât postura, cât și alinierea capului și gâtului. Poziția deficitară a bazinului poate fi legată de stres, iar problemele de aliniere a gâtului pot duce la dureri de cap.
Pericolele care vin la pachet cu lucrul de acasă
Deși cunoaștem pericolele de a sta prea mult pe scaun, pentru mulți, restricțiile induse au determinat crearea unui nou mod de lucru de acasă, lucrând și stând așezați nenumărate ore în fiecare zi. Un studiu recent a identificat șederea prelungită ca una dintre cauzele cheie ale durerii și disconfortului cauzate de extensia limitată a șoldului. Șoldurile sunt contractate ori de câte ori ești așezat, iar flexorii șoldului (mușchii mari și puternici din partea din față a șoldului) sunt într-o poziție scurtată. În doar 30 de minute, această strângere a mușchilor poate deveni problematică. Se crează o pierdere a elasticității mușchilor și, pe măsură ce îmbătrânim, aceasta poate deveni mai pronunțată, iar mușchii devin mai puțin flexibili.
Exercițiile de mobilitate pentru solduri puternice trebuie făcute în fiecare zi
Să ne facem exercițiile de mobilitate zilnic, va deveni în foarte scurt timp la fel de important ca și spălatul pe dinți sau băutul apei zi de zi.
Uite niște semne că trebuie să lucrezi pentru dezvoltarea mobilității articulare:
- Stai așezat mai mult de patru ore pe zi.
- Ai dureri de spate sau de genunchi.
- Simți tensiune sau durere în șolduri.
- Ai o senzație de a fi restricționat atunci când vrei să începi să te miști după un repaus.
- Te chinui să-ți atingi degetele de la picioare.
- Te doare un umăr sau ai contracturi frecvente în zona unui omoplat (sau la ambii).
Făcând exerciții dedicate vom avea șolduri puternice dar și sănătate emoțională
Nu doar corpul tău fizic beneficiază de șoldurile puternice, sănătatea șoldurilor îți poate afecta și bunăstarea emoțională. Deși există o gândire destul de controversată și amplă pe acest subiect, s-a arătat că oamenii leagă emoții diferite de diferite zone ale corpului, iar șoldurile sunt locul în care unii oameni percep că dețin o mulțime de stres emoțional. În timp ce conexiunea dintre sentimentele de stres și locul în care acesta este experimentat în corpurile noastre trebuie cercetată în continuare, nu există nicio îndoială că factorii de stres fizic, emoțional și de mediu pe care îi experimentăm cu toții pot avea un impact asupra modului în care trăim.